Alternatywy mleka
Mleko sojowe
Gęste i kremowe. Idealne do wszystkiego, idealne do picia, gotowania, pieczenia.
Może ulec "ścięciu" w gorących napojach. Zawsze wybieraj mleko z soi organicznej.
Mleko ryżowe
Ma cienką, dość wodnistą konsystencję. Lekkie i naturalnie słodkie. Świetnie pasuje do
płatków na mleku i gotowania, ale trochę ma zbyt wodnistą konsystencję do gorących
napoi.
Mleko z konopi
Kremowe, z dość silnym "cierpkim" posmakiem, różniących się od innych nie-nabiałowych
alternatyw mleka. Nie idealne do gorących napoi, dobre do gotowania, szczególnie w
smakowitych potrawach.
Mleko owsiane
Kremowe i naturalnie słodkie. Świetne do gotowania ale trochę zbyt "ciężkie" jeśli chodzi
o wypieki.
Mleko migdałowe
Kremowe i delikatnie orzechowe. Nadaje się bardzo dobrze do herbaty i kawy,pieczenia
,gotowania. Może być słodkie.
Mleko z orzechów laskowych
Lekkie z bogatą orzechową nutą. Dobre do napoi i delikatnych deserów ale nie nadaje się
do pieczenia i gotowania.
Mleko kokosowe
Łagodne i odświeżające z niezbyt intensywnym posmakiem. Porównywalne z półtłustym krowim mlekiem w konsystencji. Można je stosować do wszystkiego, szczególnie pyszne
do płatków na mleku, gorących napoi i napoi typu: smoothies.
Mleko z orzechów nerkowca
Delikatne, kremowe, nieco orzechowe i słodkie. Świetne do gotowania, deserów i nadające
się na wszelakie kremy do potraw.
Brak komentarzy: