Szparagi
Zawierają duże ilości białka - glutationu, który odgrywa ważną rolę w zwalczaniu m.in. nowotworów i choroby Alzheimera. Badania wykazały, że szparagi mogą zawierać 70 mg glutationu na 100 gram produktu.
Są źródłem witamin A, C, E, K, także kwasu foliowego, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu, selenu, przeciwutleniaczy(rutyna, glutation) oraz błonnika.
-zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych
-dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
-mają łagodnie przeczyszczające i moczopędne działanie> dzięki wysokiej zawartości potasu i niskiej sodu w połączeniu z aktywnym aminokwasem asparaginą
-zawierają substancje azotowe i siarkowe które działają pobudzająco na nerki i są pomocne w leczeniu kamicy nerkowej,
-są lekkostrawne i niskokaloryczne - 100 g to tylko 15-18 kcal
-wpływają korzystnie na trawienie: pobudzają perystaltykę jelit, przyśpieszają wystąpienie uczucia pełności i najedzenia,
-zawierają inulinę - węglowodan niezbędny do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
Ciekawostka:
Naukowcy z Korei Południowej sprawdzili, jak ekstrakt ze szparagów działa na wątroby ludzkie i szczurze. Wyniki pokazały, iż aminokwasy i minerały z tych zielonych warzyw mogą pomóc w uśmierzeniu kaca, a jednocześnie ochronią komórki wątroby przed toksynami z alkoholu.
Brak komentarzy: