Video Of Day

Migdały


Migdały są bardzo dobrym źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawierają też sporą dawkę wapnia - stanowi on 1/5 ich masy.

W migdałach znaleźć można także witaminę E - znaną jako "substancję młodości" która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego; witaminę B2, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku; istotne dla organizmu mikroelementy: m.in. cynk (wzmaga działanie układu odpornościowego) oraz magnez (pomaga radzić sobie ze stresem).
Garść migdałów (ok. 12 sztuk) zawiera:
  • 274 kalorie


Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:
  • witaminę E w 120%
  • witaminę B2 w 23%
  • kwas foliowy w 17%
  • witaminę B3
Migdały działają leczniczo w przypadku:
  • chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
  • przy chorobach dróg żółciowych;
  • jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli;
  • przy chrypkach i suchym kaszlu.

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.