Migdały
Migdały są bardzo dobrym źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawierają też sporą dawkę wapnia - stanowi on 1/5 ich masy.
W migdałach znaleźć można także witaminę E - znaną jako "substancję młodości" która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego; witaminę B2, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku; istotne dla organizmu mikroelementy: m.in. cynk (wzmaga działanie układu odpornościowego) oraz magnez (pomaga radzić sobie ze stresem).
Garść migdałów (ok. 12 sztuk) zawiera:
- 274 kalorie
Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:
- witaminę E w 120%
- witaminę B2 w 23%
- kwas foliowy w 17%
- witaminę B3
- chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
- przy chorobach dróg żółciowych;
- jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli;
- przy chrypkach i suchym kaszlu.
Brak komentarzy: